Yalnız Ada; Kıbrıs Türk’ünün Özgürlük Mücadelesi tanıtıldı

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nün hazırladığı Kıbrıs Türk’ünün Özgürlük Mücadelesi konusunu içeren “Yalnız Ada” isimli belgesel film Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun himayelerinde gerçekleşen bir törenle 23 Aralık tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) tanıtıldı.

Film KKTC Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın, T.C.Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın katkılarıyla hazırlandı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Acun, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ve Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’ın konuşmalarıyla devam etti.

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş konuşmasında Anavatan Türkiye’nin maddi ve manevi katkılarının önemine değindi. Bektaş, Kıbrıs Türk’ünün verdiği mücadeleler sonucunda bugün KKTC’de Türk bayrağı altında bağımsız bir şekilde yaşandığını belirtti. Şenol Bektaş, Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleyi anlatan belgeseli hazırlamasından dolayı Gazi Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru da, hazırladıkları belgesel filmle Kıbrıs Türk’ünün varoluş mücadelesinde gölgede kalmış kahramanların sesi olmak istediklerini dile getirdi. Kuru, “Film bu salonda, sokakta, adada çizilen sınırlar içerisinde Türk olarak özgürce alınan her bir nefesin çoğunlukla fark edilemeyen değerinin hikâyesidir. Bu belgesel Kıbrıs Türk’ünün özgürlük mücadelesinin mütevazı kahramanlarına duyulan minnettarlığın, onlara duyulan saygının ifadesi ve sonucudur” dedi.

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Acun ise Gazi Üniversitesi ile ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasında, “Sizler ne kadar acı çekerseniz biz de yüreğimizde bu acıyı hissederiz” şeklinde konuştu. Acun, Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesi için verdiği mücadelenin unutulmaması, gençlerin de tarihini öğrenmesi gerektiğini kaydetti.

TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Kıbrıs Türk’ünün yaşadığı acı olayları tarihçesine göre anlatarak, “Yaşanan o kadar aylar, yıllar var ki kısacık program içerisinde ortaya koymak mümkün değil” dedi. KKTC’nin bir devlet olduğunu dile getiren Bora, KKTC’nin tanınması ve yaşananların öğrenilmesi açısından üniversitelere büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan ise Kıbrıs Türk’ünün varoluş mücadelesi çerçevesinde yaşadıklarını anlatarak, Kıbrıs konusunda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu desteklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, Gazi Üniversitesi’ni hazırladığı belgeselden dolayı kutlayarak, yakın tarihini bilmeyenlerin sınırlarını başkalarının çizeceğini söyledi.

Rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ile yakın mesai arkadaşı olduğunu dile getiren Eroğlu, ulusal davadaki yollarının hep devam ettiğini kaydetti.

EOKA ilk kurşunu attığında kendisinin lisede olduğunu ve ondan sonra gelişen olaylarda neler yaşadığını anlatan Eroğlu, kendisinin seferi hastanede doktorluk yaptığı sırada Kıbrıs Türk halkının neler yaşadığına bizzat tanık olduğunu söyledi.

KKTC’nin her şeyi ile tam bir devlet olduğuna dikkat çeken Eroğlu,  dünyanın bunu anlamadığını belirtti.

Konuşmaların ardından ilk gösterimin anısına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Prof. Dr. Hakkı Acun tarafından belgeselin CD’si verildi.

Şehit ailelerinin yanı sıra akademisyenler ve öğrencilerden oluşan kalabalık bir izleyici topluluğu tarafından izlenen  “Yalnız Ada; Kıbrıs Türk’ünün Özgürlük Mücadelesi" belgeseli büyük beğeni topladı.