Hocalı Katliamı'nın Şehitleri Mimar Kemaleddin Salonu'nda Anıldı...
10 Mart 2014 23:37

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen toplu Türk katliamının 22.
yıldönümü nedeniyle Gazi Üniversitesinde anma programı düzenlendi.

Hocalı kasabası 26 Şubat 1992'de Ermeni kuvvetlerce basıldı ve 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycanlı Türk toplu olarak katledildi. Hocalı katliamı olarak insanlığın tarihine acı harflerle yazılan bu olayın yıldönümünde Gazi Üniversitesi ile Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından “Sönmeyen Ateş Hocalı” adlı program gerçekleştirildi.

Hocalı Katliamının tüm belgeleri ve tanıkları ile tüm dünyanın gözleri önünde işlendiğine ve bu insanlık suçuna uluslararası toplumun sessiz kaldığına vurgu yapılan etkinlikte, Türk Dünyası Öğrenci Temsilcilerinin Azerbaycan ziyareti ve Hocalı kaçkınları ile yapılmış röportajlardan oluşan kısa film gösterimi de yapıldı. Program TRT Avaz’dan canlı yayınlandı.

Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda 26 Şubat 2014 tarihinde düzenlenen anma etkinliğine Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Büyükelçiler ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Programın ilk açış konuşmasını Gazi Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Kubilay Yıldırım yaptı. Hocalı katliamını insanlık tarihinin kara bir sayfası olarak değerlendiren Yıldırım, Türk milletinin bu katliamı asla unutmayacağını söyledi. Hocalı’nın Türk milletinin vicdanı ve bitmek bilmeyen acısı olduğunu dile getiren Kubilay Yıldırım, Hocalı’da hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasını tamamladı.

“Hocalı katliamını dünyaya duyurmalıyız”

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise Hocalı katliamının dünyaya duyurulması gerektiğini söyleyerek, Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber başta olmak üzere katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Yaşanan acı olayları öncelikle gençlerin öğrenmesi gerektiğini dile getiren Paşayeva, tüm gençlere tarihini öğrenmeleri çağrısında bulundu. İçinde bulunulan çağın iletişim çağı olduğunu anlatan Ganire Paşayeva, gençlerin sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak Hocalı soykırımını dünyaya duyurmalarını istedi.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov ise düzenlenen programdan dolayı Gazi Üniversitesi’ne teşekkür etti. Hocalı’nın unutulmamasını isteyen Bagirov, Hocalı’da ölenlere Allah’tan rahmet diledi.

“Hocalı Türk coğrafyasıdır”

Programın son konuşmasını Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar yaptı. Azerbaycan’da doğan ve Karabağlı olan Attar, yaşanan olayları, Karabağ ve Türk tarihi açısından değerlendirirken, bundan sonra neler yapılması gerektiğinin üzerinde durdu. Karabağ’ın çok eski tarihten bu yana Türk coğrafyası olduğunu kaydeden Aygün Attar, şehitlere rahmet, katillere rahmet, Hocalı’ya da adalet diledi.

Son 100 yıllık dönemde Türklere farklı coğrafyalarda birçok katliam yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Attar, bu katliamların bilinmemesinden yakındı. Attar, yakın tarihte olması ve belgelerinin bulunması nedeniyle Hocalı’nın unutulmaması gerektiğini belirtti.

İnsanların doğmadan önce ailelerini, etnik kimliklerini ve dinlerini belirleyemediğini söyleyen Prof. Dr. Aygün Attar, etnik kimliği nedeniyle insanları dışlamanın, insanlık dışı bir davranış olduğunu belirtti. Salonu dolduran gençlere tarihlerine sahip çıkmaları çağrısında da bulunan Attar, “Tarihini unutanları, tarih unutur” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öncülüğünde hazırlanmış olan Türk Cumhuriyetleri Öğrenci Temsilcilerinin de yer aldığı belgesel gösterimine geçildi. Belgesel gösteriminin ardından program sona erdi.